Epilogi

Ja nyt pitäisi sitten rankata Suomen sodan muistomerkit paremmuusjärjestykseen. Hetki on ehkä otollinen siinä mielessä, että niiden kunto heijastelee kunkin kunnan paikallishistorialleen antamaa arvostusta ennen kuin ne heräävät keräämään turistien roposia tasavuosien täyttyessä. Silloin kaikilla varmasti asiat ovat kunnossa ja paikat tiptop järjestyksessä.

Parhaat erottuvat selvästi päältä ja kehnoimmat pohjalta. Mutta väliin jää joukko, jota on mahdoton laittaa järjestykseen.

Oravaisten kunta on panostanut paljon Suomen sodan muistolle. Taistelualueelle on selvä viitoitus valtatie 8:lta, ja alue on hyvässä hoidossa. Kunnan webbisivulla on sodasta lyhyt maininta, samoin sieltä löytyy linkki Oravaisten Historiallisen Yhdistyksen sivuille. Ensimmäinen palkinto: mittaamattomasti kunniaa!

Koljonvirran taistelualue on laaja ja mielenkiintoinen. Kierrettävää ja muistomerkkejä riittää. Kummastuttava asia on infotaulussa oleva taistelun kulkua koskeva virhe. Iisalmen kaupungin webbisivuilta löytyy linkki Koljonvirran taisteluihin. Mutta kovin se on monen mutkan takana, ja surffailijan on tiedettävä, mitä hakee. Toinen palkinto: mitattavissa olevaa kunniaa!

Ruukin ja Siikajoen kunnat yhdistyvät 1.1.2007. Siitä syystä Revonlahden ja Siikajoen taistelupaikkoja on syytä tarkastella yhtenä kokonaisuutena. Revonlahden muistopatsas on aivan valtatie 8:n vieressä, ja sinne on vielä hyvä viitoituskin. Läheisyydessä sijaitsevat myös Revonlahden vanha pappila ja kirkko, joista molemmista löytyy Suomen sotaan liittyvää aineistoa. Jos harrastusta riittää, voi poiketa myös Siikajoella. Satunnainen kulkija ei sinne juuri vahingossa osu. Molemmat taistelualueet ovat hyvässä hoidossa, ja taistelujen kulkua kuvaavat infotaulut ovat asiallisessa kunnossa. Siikajoen kunnan webbisivuilta löytyy maininta Siikajoen taisteluista, mutta melkomoisen hakemisen ja skrollaamisen takana tieto on. Kolmas palkinto: hieman kunniaa!

Ylemmässä keskikastissa Karstula, Kauhajoki, Alavus, Lohtaja, Uusikaarlepyy ja Lapua mainitsevat Suomen sodan verkkosivuillaan. Joillakin tieto on enemmän hakusessa kuin toisilla, mutta löydettävissä yhtä kaikki. Kauhajoen taistelupaikkoja lukuun ottamatta muiden kuntien tantereille on opastus, ja alueet ovat vierailun väärtisiä. Pistesija!

Siilinjärven, Perhon, Kyyjärven, Pyhäjoen ja Pulkkilan matkailuvastaavat eivät paikallishistorialla päätään vaivaa. Kuntien sivuilta ei löydy mitään Suomen sotaan viittaavaa. Taistelupaikkojen opastus on joko auttavalla, alkeellisella tai ei millään tasolla. Ei palkintoa - ei edes itse hankittua!

Ehdoton pohjanoteeraus on Kuortane, tarkemmin määriteltynä Ruona. Kuortaneen webbisivuilta linkki kyllä löytyy helposti. Samoin opastus kantatie 66:lta on esimerkillinen. Sitä suurempi pettymys matkailijaa odottaa opastuskeskuksessa kahden kännykkänumeron muodossa. Ajelepa tosiaan paikalle sopimaan aukioloajoista! Hyi helkkari mikä häpeä!

Rantsila ei oikeastaan tässä sarjassa kilpaile, koska ei siellä mitään mainittavia taisteluitakaan ollut. Mutta pitipähän Sandels siellä tosin leiriään. Patsas on keskeisellä paikalla, ja kenraalin puheineen ja hevosen hirnumisineen Rantsila kyllä jää matkamiehen mieleen. Mutta jääkö sillä tavalla kuin mitä kunnanisät toivovat? Jos tyhjästä nyhjäisemisestä jotain pitäisi palkita, niin tässä siihen oiva tilaisuus!

Ehdottomasti kunniamaininnan arvoinen on Perhon mummo, joka pitää pihapiirissään olevalle Fieandtin kivelle polun auki omin ponnistuksin. Mahtaakohan kunnanjohtaja olla asiasta tietoinen - epäillä sopii. Mutta viel' elää isäin henki Pehossakin!


[ Päiväkirjaluettelo ] [ Suomen sota ] [ Edellinen sivu ]