SUBJEKTI, OBJEKTI ja PREDIKAATTI

Aukkotehtävä

Täytä aukot ja paina sen jälkeen "Tarkista" tarkistaaksesi vastaukset. Käytä "Vihje"-painiketta saadaksesi vihjekirjaimen. Muistathan, että menetät pisteitä, jos kysyt vihjeen!

Lauseenjäsen, joka ilmaisee tekijää, on nimeltään . Se voi ilmaista kuitenkin myös aiheuttajaa, teettäjää, välinettä tai hyötyjää. Subjekti on yhdessä kanssa lauseen pääjäsen. Subjekti on yleensä sanaluokaltaan . Sijamuodoltaan se on yleensä tai . Se voi kuitenkin olla myös genetiivissä, kuten esimerkiksi lauseessa minun täytyy mennä.

ilmaisee lauseessa sen, mitä tapahtuu. Lauseen predikaatti on sen verbi. Persoonamuoto voi olla muodoltaan aktiivinen tai . Täytyy kuitenkin muistaa, että jos predikaatti on passiivissa, lauseessa ei silloin voi olla . Predikaattina voi olla myös , jolloin siihen sisältyy useampia verbejä, esimerkiksi lauseessa haluan lähteä kotiin.

kertoo tekemisen kohteen tai tuloksen. Siksi se liittyy kiinteästi verbiin. Objektin oma sijamuoto on , kuten lauseessa vien sinut ulos. Objekti voi olla myös , kuten lauseessa poimitaan puolukoita. Muut mahdolliset objektin sijat ovat nominatiivi ja genetiivi. Kaikki verbit eivät voi saada objektia, kuten esimerkiksi juoksen. Sellaisia verbejä kutsutaan . Sellaisia verbejä, jotka saavat objektin, kutsutaan transitiiviverbeiksi, esimerkiksi syön jäätelön.