Tapani Blomsterin raportti T3-opetusharjoittelusta


Toteutus:

Oulun normaalikoulun opetusharjoittelijat olivat telemaattisessa kenttäharjoittelussa Utajärven lukiossa ja yläasteella 8.1. - 31.1.1997. Opetusharjoittelijoita oli historiassa kolme ja maantieto-biologiassa yksi. Viikoilla kaksi ja kolme harjoittelijat seurasivat tunteja sekä pitivät normaaleja opetustunteja. Viikolla neljä pidettiin tunteja telemaattisesti Utajärveltä normaalikoululle ja viikolla viisi auskultantit pitivät tunteja normaalikoululta Utajärvelle.

Utajärvellä historian auskultanttien ohjaavana opettajana toimi allekirjoittanut ja biologiassa Timo Pakonen. Koska kokemuksia kertyi kahden reaaliaineen opettamisesta telemaattisesti, ovat ne osittain samantyyppisiä.

Palautetta harjoittelujaksosta:

Biologian auskultantti asui harjoittelujakson aikana Utajärvellä ja pääsi huomattavasti syvemmin koulun käytäntöihin sisälle kuin historian auskultantit, jotka kävivät vain joko kuuntelemassa sovitut tuntinsa tai pitämässä ne. Jatkossa harjoitteluun tulisi jäntevyyttä enemmän, jos auskultantit vastaisivat kenttäharjoittelun ajan selvästä kokonaisuudesta, esimerkiksi kokonaisesta kurssista.

Auskultantit olivat saaneet ohjeekseen kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia telemaattisia opetustapoja, ja tämä ennakkoluulottomuus oli hyvä asia. Varsinkin biologian auskultantti pyrki käyttämään telematiikkaa monipuolisesti hyväksi.

Huomioita:

- Telematiikka toimi sekä biologian että historian opetuksessa. Auskultantit saivat kontaktin oppilaisiin myös telemaattisesti.
- Telemaattinen tunti vaatii huomattavasti enemmän etukäteisvalmistelua kuin tavallinen tunti.
- Suurta ryhmää on vaikea opettaa niin, että syntyy molemminpuolinen kontakti.
- Oppilaiden antaman palautteen mukaan telematiikkatunti on vaihtelua tavanomaiseen opetukseen. Telematiikasta tulisi kuitenkin saada enemmän irti kuin pelkästään vaihtelua.

Pienen lukion odotuksia telematiikan suhteen:

Lukion tarjonnan monipuolistamiseksi tulee tekniikkaa käyttää ennakkoluulottomasti hyväksi. Telematiikka on yksi osa opetustarjontaa monipuolistavaa tekniikkaa.

Verkostuminen eri oppilaitosten kanssa on pienelle koululle tärkeää. Tähän yhtenä välineenä on telematiikka.

Telematiikan käytön tulisi olla normaalia koulun toimintaa. Sitä se ei vielä ole, vaan jollakinlailla poikkeus koulurutiineihin.

Telematiikka toimii opetustilanteissa. Tämän varmistaa jo nyt saatu kokemus.



Tarkastelusivulle

18.2.1997
Tapani Blomster