Telemaattisen opetuksen merkityksestä


Telematiikan käyttöönotto opetuksessa tuo opettajan työhön uusia vaatimuksia. Opettajien on hyväksyttävä jatkuvan oppimisen -periaate. On oltava valmis avoimesti vastaanottamaan uuden opetusteknologian suomia mahdollisuuksia. Telematiikkaa ja siihen läheisesti liittyvää uutta tekniikkaa käytettäessä oppijan oma tiedonhankinta korostuu ja opettajan rooli muuttuu entistä enemmän tiedon jakajasta ohjaajaksi ja organisoijaksi. Samalla opettajan ja oppijan jo käynnissä oleva valtasuhteen muuttuminen nopeutuu. Oppijan vastuu ja vapaus lisääntyy, kun hän itse menee tiedonlähteelle: hän käy läpi sen ajattelu- ja sisäistämisprosessin, joka aiemmin kuului opettajalle. On kuitenkin huomattava, että opettajan työnkuvassa säilyy edelleen tärkeänä tehtävänä auttaa oppijoita ymmärtämään kokonaisuuksia.

Vaikka opettaja hyväksyy uuden tekniikan ja käyttää sitä opetuksessaan, se ei saa olla pelkkä itseisarvo. Tekniikka ainoastaan tarjoaa tehokkaita työvälineitä tiedon hankkimiseen, muokkaamiseen ja luomiseen. Mielestämme on muistettava, ettei yhden välineen käyttö vielä monipuolista opetusprosessia: tarvitaan eri välineiden kulloiseenkin aiheeseen soveltuvaa mielekästä käyttöä. Havaintojemme mukaan esimerkiksi Pyhäjoen lukiossa on onnistuneesti hyödynnetty sähköpostin, faksin, puhelimen, Internetin ja videoneuvottelulaitteiden käyttöä oppimistavoitteiden saavuttamiseksi.

Mielestämme telematiikkaa ei tarvita perusasteen ja toisen asteen koulutuksen järjestämiseen, sillä siihen maassamme on riittävä kouluverkosto ja tarpeeksi opiskelupaikkoja. Telematiikan tehtävä on syventää opetettavaa asiaa: etätunteja kannattaa pitää siinä tapauksessa, että telemaattisella vierailijalla on jokin erityisosaamisen taito.

Vaikka suhtaudummekin myönteisesti telematiikan, kuten muunkin uuden tekniikan käyttöön opetuksen tukena, mielestämme muista perusopetusvälineistä ja –materiaaleista ei saa tinkiä uuden tekniikan vaatimien laitehankintojen vuoksi. On ikävää, jos kehitys jatkuu edelleenkin sellaisena, että esimerkiksi kirjamäärärahoissa kitsastellaan ja samalla ostetaan tietotekniikkaa säästelemättä.