MAKKARATEKNIIKKA

 

Kreikassa oli kehitetty 500- luvulla eKr useita erilaisia elegantteja ja käytännöllisiä ruukkujen ja astioiden perustyyppejä:

  • kookas kaksikorvainen amfora viini säilytystä varten
  • kolmikorvainen hydra veden kantamista ja säilytystä varten
  • laajasuinen krateeri, jossa viini ja vesi sekoitettiin keskenään
  • pieni kannu oinokhoe, josta juoma kaadettiin
  • matala ja leveät juomamaljat kyliks ja kantharos

Suunittele ja työstä seuraavien ohjeiden mukaan savesta astia, jonka esikuva löytyy Kreikasta.

Kun saviastioita tehdään ilman dreijaa, ne rakennetaan yleensä ns. makkaratekniikalla. Siinä asetetaan savesta pyöriteltyjä tankoja päällekkäin renkaiksi. Makkaratekniikalla voidaan rakentaa minkä kokoisia ja muotoisia esineitä tahansa.

 

1) Leikkaa savesta kappale leikkuutangolla ja pyörittele se peukalon paksuiseksi tangoksi. Kierrä tanko spiraaliksi, josta tulee astian pohja (älä tee pohjasta liian leveää).

2) Tasoita pohja veitsellä ja leikkaa sitä tarvittaessa, jotta saat siitä pyöreän. Kärkiharpilla on hyvä tarkistaa pohjan muoto. Pyörittele lisää savitankoja, ainakin neljä tai viisi.

3)Paina ensimmäinen tanko renkaaksi pohjan reunaan. Se täytyy liittää kiinni kuten seuraavatkin tangot. Jos yritätä rakentaa reunan yhdestä pitkästä tangosta, astia ei pysy mallissaan. Huomaa, että renkaat on liitettävä kiinni molemmin puolin. Sivele savea varovasti alaspäin muovailupuikolla tai peukalolla. Puhdista lopuksi renkaan liitoskohta. Aseta toinen rengas paikoilleen siten, että sen liitoskohta tulee eri paikkaan kuin ensimmäisen renkaan. Tasoita työ huolellisesti, ensin sisäpuolelta ja sitten ulkopuolelta.

4) Kun renkaita kertyy enemmän ja alimmaiset alkavat kuivua, voit nostaa astiaa pelkäämättä, että se menettäisi muotonsa. Nyt voit asetella useampia renkaita yhtäaikaa (tasoitusten välillä). Purista yläreuna ohuemmaksi peukalon ja etusormen välisää ja tasoita sitä samalla toisen käden sormilla (voi käyttää myös veistä). Jos haluat tehdä kohtaa, jossa ruukun pitäisi pullistua ulospäin, aseta uusi rengas edellisen ulkoreunalle. Viimeinen rengas on kiinnitettävä erityisen huolellisesti, jotta reunasta tulisi mahdollisimman kaunis.

5) Kahvan tekeminen aloitetaan esim. litteän tangon tekemisella ja merkitsemällä kahvan paikka kannuun karhentamalla. Leikkaa kahva sopivasta kohdasta ja muotoile sen pää juoksevan veden alla. Levitä karhennettuihin kohtiin savitahnaa. Ota kahva käteesi ja tukeva ote kannusta - paina pää kiinni kannuun. Puhdista saumakohdat sienellä tai muovailupuikolla. Katso, että kahvan kaari ei nouse kannun reunan yli.

Jos maljakon yläosasta tulee niin painava, että se uhkaa murtua, voit täyttää astian sanomalehtipaperilla. Jos et saa esinettä kerralla valmiiksi, kääri se ilmatiiviiseen muovikelmuun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
}