Uusi suurvalta

Kreikan pohjoisosassa sijaitsevan Makedonian kuningas Filippos II (359-335 jKr.) päätti käyttää sekavia aikoja hyväkseen. Hän uudisti ensitöikseen Makedonian armeijan ja perusti mm. kuuluisan makedonialaisen falangin. Siinä yhdistettiin jalka- ja ratsuväen toiminnat toisiinsa. Falangin kuri oli kova ja yhteishenki korkealla.

Filippos lahjoi ja kukisti hajanaiset vastustajat yhden toisensa jälkeen, mutta jätti näille oikeuden hallita itseään. Todellinen valta pysyi kuitenkin Filippoksen käsissä. Ensimmäistä kertaa kreikkalainen maailma oli yhdistetty.

Filippos murhattiin kesken hänen Persiaan suunnittelemansa sotaretken valmistelujen. Valtaistuimelle nousi hänen vain 20-vuotias poikansa Aleksanteri.

Aleksanteri kukisti häntä vastaan kapinaan nousseet valtiot kovin ottein ja jatkoi Persian sotaretken suunnittelua. Nuoresta iästään huolimatta hänellä oli tähän hyvät edellytykset. Makedonian armeija oli aikansa paras. Persian sotilaallinen voima oli myös hiipumassa. Lisäksi Aleksanteri oli saanut hyvän sotilaskoulutuksen. Hänen muusta opettamisestaan oli huolehtinut mm. filosofi Aristoteles.

Vuonna 334 eKr. Aleksanteri kuljetti noin 40000 miehen armeijansa yli Hellespontoksen. Hän löi suurkuningas Dareios III:n johtaman Persian pääarmeijan Issoksessa ja valtasi sen jälkeen Egyptin. Niilin suistoon nuori itsevaltias perusti ensimmäisen nimeään kantavan Aleksandrian kaupungin.

Egyptistä valloittajan tie kulki läpi Persian aina Indukselle asti. Indukselle saapuessaan Aleksanteri oli täynnä uusia suunnitelmia maailman valloittamiseksi. Hänen valiojoukkonsa, jotka olivat taistelleet voitokkaasti kahdeksan vuotta ja edenneet yli 20000 km, kieltäytyivät kuitenkin jatkamasta kohti tuntematonta. Aleksanteri joutui mukautumaan sotaväsymystä potevien miestensä tahtoon ja kääntymään takaisin. Paluumatkalla 33-vuotias Aleksanteri menehtyi kuumetautiin, todennäköisesti malariaan.

Aleksanteri ei jatkuvien valloitustensa kuluessa ennättänyt paneutua valtavan valtakuntansa hallitsemiseen. Niinpä hän ei yrittänytkään radikaalisti muuttaa valloittamiensa kansojen oloja. Valtakunnan eri osien johto- ja valvontatehtäviin Aleksanteri nimitti makedonialaisia. Hän yritti myös konkreettisesti lähentää valloittamansa alueen eri kansoja: seka-avioliittoja suosittiin ja uusia siirtokuntia perustettiin ympäri valtakuntaa. Toiminnallaan Aleksanteri loi pohjan hellenistiselle kulttuurille, jossa itämaisia aineksia yhdistyi kreikkalaiseen kultuuriin.

Aleksanterin kuoltua hänen luomansa suurvallan heikkous paljastui. Ainoita sitä koossapitäviä voimia olivat olleet hallitsijan persoona ja Makedonian armeija. Alistetut kansat alkoivat kapinoida, ja kun Aleksanterilta ei myöskään jäänyt perillistä, hänen sotapäälliköidensä eli diadokien välille puhkesi kiivas valtataistelu. Kun selvää seuraajaa ei löytynyt, diadokit jakoivat valtakunnan v. 306 eKr.

 

 

 

 

 

Sota satutti antiikin aikanakin. Nuolenpäätä poistetaan troijalaisen sankarin Aeneaan jalasta. Seinämaalaus Pompeijista.

TEHTÄVÄ:

-Etsi lisätietoja Aleksanteri Suuresta tietosanakirjoista ja Internetistä. Arvioi sen jälkeen väitettä: “Aleksanteri Suuri on maailmanhistorian  suurin valloittaja ja sotapäällikkö”.

Takaisin