Kreikkalaista perhe-elämää

 

 

 

 

Attikalaiseen 400-luvulta eKr.olevaan maljakkoon on kuvattu liikaa viiniä nauttinut nuorukainen, jota yritetään auttaa oksennuttamalla häntä.

 

 

 

 

Kreikkalaisneitonen valmistautumassa peseytymään. Henkilökohtainen hygienia oli kreikkalaisille tärkeä asia. Attikalainen maljakkomaalaus 400-luvulta eKr.

Ajankulun määräsi auringon valo. Työt alkoivat aamun sarastaessa. Tavallinen ateenalainen nukkui arkivaatteissaan ja nautti nopeasti kevyen aamupalan: vettä ja veteen tai viiniin kastettua leipää. Aamupäivä omistettiin töille.

Keskipäivällä perhe söi jälleen kevyen aterian, johon kuului yleensä leipää, oliiveja, vihanneksia, hunajaa, puuroa ja toisinaan myös kalaa. Päivän pääateria nautittiin illan hämärtyessä. Nyt siihen saattoi kuulua myös lihaa, erityisesti sianlihaa, jonka uskottiin auttavan ruoasulatusta. Maitoa ja kananmunia löytyi harvoin ruokapöydästä, mutta sitäkin yleisemmin vuohenjuustoa. Useimmat ruokalajit syötiin sormin, sillä haarukkaa ei tunnettu ja lusikkakin oli harvinainen. Viinit nautittiin yleensä vedellä laimennettuina.

Ateenalainen vapaa mies vietti päivänsä ruumiinharjoituksissa, torilla kansankokouksissa väitellen tai hoitelemalla liiketoimiaan. Työ haittasi pahasti yhteiskunnallista osallistumista ja siksi sitä vieroksuttiin. Yhteiskunnallisen arvoasteikon alapäässä olivatkin palkkatyöllä toimeentulevat.

Nainen oli Ateenassa toisen luokan kansalainen. Hänen tärkein tehtävänsä oli synnyttää, kasvattaa lapsia, hoitaa kotia ja mahdollisesti toimia herrojen viihdyttäjänä eli hetairana. Avioliiton nainen solmi yleensä viimeistään 15-vuotiaana. Kumppanistaan hän ei voinut päättää. Kodissaan naisella oli kuitenkin ehdoton käskyvalta. Hän valvoi omaisuutta ja jakoi orjille työt.

Spartassa naisen asema oli tasa-arvoisempi. Hän saattoi omistaa maata, ja vastasi tyttöjen kasvatuksesta. Kodin hoito jäi sekin hänen harteilleen, koska miehet olivat 30 ikävuoteen asti asepalveluksessa. Valtion luonteen mukaisesti naiskauneudelle ei annettu arvoa. Naiset eivät kantaneet koruja, eivätkä käyttäneet kosmetiikkaa ja hajuvesiä.

 

 

 

Kreikkalaiset seurustelivat julkisissa tiloissa, kuten kuvan yleisessä käymälässä.Kuva on otettu Efesoksessa.

 

 

 

Kuvan jalanjälki johdattaa ilotaloon, jollaisissa perheellisetkin vapaat miehet vierailivat. Kuva on otettu Efesoksessa.

Tehtävät:
-Arvioi väitettä: "Miesorjalla oli antiikin Kreikassa helpommat ja  vapaammat olot kuin naisella"!

Lisää linkkejä aiheesta: