Ongelmallinen maatalous

 

 

Yksityiskohta punakuvioisesta 500-luvulla eKr valmistetusta maljakosta. Siihen on kuvattu meren jumala Poseidon. Meri oli tärkeä antiikin kreikkalaisille.

 

 

Mustakuvioinen oliiviöljyn säilytykseen tarkoitettu ruukku 500-luvulta eKr. Oliiviöljyn tuotanto oli merkittävää antiikin Kreikassa.

 

Vaikka kreikkalaiset perinteisesti yhdistetään kaupankäyntiin, suurin osa antiikin ajan kreikkalaisista sai silti elantonsa maasta. Talonpoikaista elämää ihailtiin, vaikka muuten ruumiillista työtä ei pidettykään vapaalle miehelle sopivana. Näin ollen myös maanomistusta pidettiin suuressa arvossa.

Maanomistusolot vaihtelivat Kreikan valtiosta toiseen. Koillis-Kreikan Thessalialle olivat luonteenomaisia suurtilat, kun taas Ateenan ympärillä Attikassa oli runsaasti pienviljelijöitä. Spartassa maan omistivat vapaat spartalaiset. Helootit huolehtivat pelloista.

Vuoristoisen maaperän vuoksi edellytykset viljan viljelylle olivat heikot ja niinpä kaupallisten yhteyksien avauduttua Kreikan maatalous alkoi erikoistua. Tärkeimpiä kasveja olivat hedelmäpuut, viiniköynnös ja oliivipuu. Lisäksi tuotettiin erilaisia vihanneksia, hunajaa ja viikunoita. Erityisesti Ateenassa viinin ja oliiviöljyn tuotanto syrjäyttivät viljan viljelyn lähes tyystin. Näistä saaduilla tuloilla tuotiin viljaa erityisesti Egyptistä ja Mustanmeren ympäristöstä.

Vähäisillä laidunnettavilla alueilla käyskenteli ennen kaikkea lampaita ja vuohia. Niiden maidosta puristettiin juustoa. Lehmiä oli vähän ja hevosia puolestaan käytettiin sotakoneina tai varakkaiden vaunujen vetäjinä. Talonpojan normaaleja vetojuhtia olivat härät, muulit ja aasit.

Yhä tänäänkin meri on tärkeä ravinnonlähde kreikkalaisille. Aiginan saaren kalastajat pehmittävät saaliiksi saamiaan mustekaloja.

Tehtävät:
Etsi tietosanakirjoista tietoja nyky-Kreikan maataloudesta. Vertaa tietoja antiikin Kreikan maatalouteen.