Välimeren kauppiaat

Ateenan satama Pireus on nykyisin värikäs ja elämää sykkivä suurkaupungin osa.

 

Meri oli kreikkalaisille kauppiaille luonnollinen kulkuväylä, sillä vaikeakulkuinen ja vuoristoinen maaperä hankaloitti maaliikennettä. Lisäksi meritse pystyttiin kuljettamaan huomattavasti suurempia määriä. Välimerellä purjehtiminen kävi merenkävijöille entistä turvallisemmaksi, kun Ateena mahtavalla laivastollaan karkotti alueella riehuneet merirosvot. Vaikka kauppaan liittyi suuria riskejä, onnistumisen ja nopean rikastumisen mahdollisuus houkutti. Valtiovaltakaan ei kaupankäyntiin juuri puuttunut, sillä tullimaksuina kerättiin vain parisen prosenttia tuloista.

Kaupan merkittävimmäksi keskukseksi kohosi Ateena satamakaupunkinsa Pireuksen kanssa. Turvatakseen yhteydet merelle kaikissa oloissa Pireus yhdistettiin muureilla Ateenaan.

Kreikkalaiset olivat tunnettuja korkealuokkaisista keramiikkatuotteistaan. Niiden ohella maasta vietiin marmoria, oliiviöljyä, viinejä ja villaa. Karun maaperän vuoksi Kreikka joutui tuomaan viljaa ja muita elintarvikkeita. Muita keskeisiä tuontitavaroita olivat orjat, puutavara ja erilaiset metallit. Tuotteiden jakelusta asiakkaille huolehtivat lukuisat pikkukauppiaat, joiden kaupankäyntitapoihin ei aina ollut syytä luottaa. Heidän ohellaan toreilla vilisi käsityöläisiä ja ympäristön talonpoikia myymässä tuotteitaan. Tinkiminen on kuulunut kaupan perinteisiin Välimeren alueella jo pitkään.

Kreikkalaiset omaksuivat rahankäytön Vähän-Aasian lyydialaisilta 600 eKr. Aluksi kullakin kaupunkivaltiolla oli oma rahansa, mutta Ateenan valtakaudella Aigeianmeren alueella ryhdyttiin käyttämään Ateenan hopeadrakmoja. Rahan arvo riippui sen jalometallipitoisuudesta ja rahaa sananmukaisesti lyötiin kaksipuolisilla muoteilla. Paperirahaa ei tunnettu. Ensimmäiset pankit seurasivat nopeasti rahan vanavedessä. Kreikassa niitä oli jo 400-luvulla eKr. Ateenassa pankkiirit olivat usein metoikkeja.

Antiikin Kreikassa tavaroiden tuotanto nousi teollisuudeksi. Tuotantolaitokset tosin olivat vielä lähinnä verstaita. Suurimmissa niistä kuitenkin saattoi työskennellä yli satakin orjaa. Ateenan tunnetuimmat savenvalajat ja ruukuntekijät työskentelivät Kerameikoksen kaupunginosassa, mistä juontaa sana keramiikka. Rakennustöistä huolehti kivenhakkaajien, kirvesmiesten ja maalareitten lukuisa joukko. Sepät, suutarit, nahkurit, leipurit, myllärit ja kutojat huolehtivat kreikkalaisten muista päivittäisistä tarpeista.

Tehtävät:
-Etsi tietosanakirjoista tai Internetistä, mitä tavaroita Kreikka nykyään vie ja tuo.
 Vertaa tietoja antiikin Kreikan vienti- ja tuontitavaroihin.

Lisää linkkejä aiheesta:

  • Pensylvanian museon sivuilla (kolikot, kolikkojen tekotekniikka, kolikkotyypit, kauppa, ruukkukauppa, öljy- ja kosmetiikkakauppa, kuvia ruukuista, käsiteolisuus, pronssiesineet, mustakuvio- ja punakuvioesineet, myyntiruukut)