Suomen murteet

Yhdistelytehtävä

Yhdistä oikea murrenäyte oikeaan murteeseen.


“Mnää näi, et haikra ookasivas sylyvauoi kylä yli, ja yks niist toi erhetykses semse meil.”

"Me otimma ja tämän ää, Parkkis-Kallen kans - senhän sinä tunnetkip Parkkis-Kallen, Kalle Parkkisen - niim me lähimmä oravametillet tuota, se oli ensimmäenem päevä marraskuuta."

"Se on semmosta touhuva siellä että siellä on, suur hoteli ja siellä jossa, aetit, leppeevät ja makkoovat ja er rakennus oj jossa sittä külüpüjä hoetoja hieromisija otataaj ja annetaan"

"Sängyt olliit tuvas. Yhel ol yhes nurkaas, toisel toisees nurkaas. Kui paljo ol väkkee ni sikält ol sänkylöi. Pariskunta makais ain yhes sängys. Pojat ja tytöt makasiit er sänkylöis. Nikkarti tekkiit sängyt. Ja mie tei itse ja sänkyi, lauvoist."

"Tyätä täyty tehlä. Ja kylä se onkin mukavaa se tyänteko. Nykkin, nyt tullee aika pitkäksi jo, kun ei ole mitä mä teen. Ei vaan, kylä sitä olis, mutta min oon käyny semmotteksi vähän, kun minulla on silmät heikot."

"Ja se kuali sitte, ei siit ok kovan pitkää ku se on kuallun niin ku kaikki kätki ne kirijat että... stä tupaa hajotethij ja, ne yritti ettiän nin kauhiastij ja ja ne oli nähänys sittes sellaasta kirijaa sel lukovan aina sen äijän että se oli musta ja valakooset puustavit, sen Topian kirja, niin suuri ku Raamattu, ja sitä se ain oli lukenu."

"Tä kolmesa laivasa meni sitte enklantii yli että ni, sieltä sitte yli enklannin maav vietiij ja, sielä vasta oli sitte liverpoolisa, tä siinä pääsi sitte niim merilaivohii."

"No niisä jihängeisähän (= vöissä ja olkahihnoissa) oli kansat tekemistä. Oli niisäki jihängeisä tekemistä meillä kyllä. Me niitä tejimmä niitä värkkejä ites sitte. Siittä Holomilta myytiin niitä paffipalasia. Ne möi ne oppipojat, ne möi niitä varkain, semmosia hyvin värijääntyneitä."

"Sitte tuli hetelmäsoppa, sekehetelmistä keitetty, ja viimisiksi kannethiin pöytäpaakelsi prikala. Se oli semmonen niinku sanothaan voitähti. Ei sitä jaksanu syä, se otethiin kotia siinä paperipussissa."

"Talvella syötihin, ja keitettihin, mil-, millon nyt vain haluttihin keittäj ja sitten tuota, keväillä kuivattiin suolattiin ensiksi ja pantihin seinäle, ja sitte sitä kuivaalijaa varmastihan olet syönnii"