Pilkkusäännöt

Aukkotehtävä

Täytä kaikki aukot ja paina "Tarkista". "Vihje"- ja "Vinkki"-painikkeilla saat tarvittaessa apua, mutta pistemääräsi laskee.

Ensimmäinen pilkkusääntö on yksinkertainen: virkkeen erotetaan pilkuilla. Tämä on perussääntö, mutta joissakin tapauksissa pilkkua ei tarvita. Jos päälauseilla on yhteinen tekijä ja niitä yhdistää , kuten ja, sekä, sekä - että, -kä, eli, tai vai, mutta vaan, pilkku jätetään lauseiden välistä pois. (Esimerkiksi: Eilen opettaja laittoi ruokaa ja hänen vaimonsa kattoi pöydän.) Samoin pilkku jää pois, jos lauseet ovat keskenään , kun niitä yhdistää rinnastuskonjunktio. (Esimerkiksi: Opettaja leipoi myös korvapuusteja, jotka maistuivat hyvältä ja joita vaimo söi mielellään.)

Täytyy kuitenkin muistaa, että eriarvoisten lauseiden väliin tulee pilkku. Niinpä lauseiden ja lauseiden väliin tulee aina pilkku. Myös eriarvoiset sivulauseet erotetaan pilkuilla. Jos sivulause tulee päälauseen väliin, se erotetaan pilkuilla molemmilta puolilta. (Esimerkiksi: Opettaja, joka maistoi kakkua, tuli hyvälle mielelle.) Täytyy kuitenkin muistaa, että ei eroteta pilkulla. (Esimerkiksi: Syötyään korvapuusteja opettajan oli aika siivota keittiö.) Luettelossa pilkulla erotetaan luettelon osat, jollei niiden välissä ole .

Puhuttelut, huudahdukset ja irralliset lisät erotetaan muusta lauseesta pilkulla. (Esimerkiksi: Opettaja, kuten monet muutkin naiset, inhoaa siivousta. Myös pääsanan jälkeen tulevat täsmennykset erotetaan pilkuin muusta lauseesta. Yksi hyvä vinkki on se, että kuin-sanan eteen ei tule pilkkua, ellei se aloita täydellistä lausetta.